1750'den Fazla TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ! Uygulamasını Yaptığımız İşlerde Projelendirme ÜCRETSİZDİR!

Lüks bir villa da dâhil olmak üzere her türlü yapı depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmelidir. Depreme dayanıklı binaların spesifik bir özelliği yoktur. Önemli olan deprem yönetmeliği şartlarına uyan, her türlü olumsuz durumu ve şiddetli sarsıntıları doğru bir biçimde karşılayabilecek seviyede güçlü olmaktır. Aynı zamanda kullanılan beton ve demir gibi malzemelerin kalitesi ve miktarları da yönetmeliğe uygun şekilde olmalıdır. Bu binalar apartman dairesi, prefabrik ev, ahşap ev ya da betonarme de olabilir. Aynı şekilde, bir bungalov yapı veya iki katlı lüks bir villa da olabilir. Sismik tasarıma uygun bir şekilde inşa edilen binalar, hiç görülmemiş seviyede yüksek şiddetli depremleri bile hasarsız bir biçimde atlatılmasına imkân sağlar.

Villanızın Proje Aşamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Depreme dayanıklı bir yapıda öncelikle projenin alanında uzman mimar ve mühendis kadrosundan oluşması gerekmektedir. Deprem yönetmeliği şartlarının adım adım uygulanması, sağlam ve güvenilir yapıların inşası için yapılacak ilk adımdır. Özellikle kat planın dışına çıkılarak farklı dizaynda inşa edilen yapılar sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu durum depreme dayanıklılık konusunda olumsuz risk teşkil etmektedir.

Villanız İçin Kaliteli ve Doğru Miktarda Ürün Kullanılıyor mu?

İnşaat esnasında kullanılacak olan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin özel ve kaliteli olması ve gerekli oranda kullanılması, ayrıca bu konu da gerekli kişiler tarafından denetlemelerin de yapılmış olması, depreme dayanıklı villa araştırması için dikkat edilmesi gereken en kritik faktörlerdendir.

Villanızın Zemini Sağlam mı? Kolon Kullanımı Yeterli mi?

Deprem yönergelerine uygun bir şekilde villa inşa edebilmek için öncelikle zemin incelemeleri yapılmalıdır. Bir yapıyı uzun süre ayakta tutan ve yapının inşa aşamasında en dikkat edilmesi gereken bölüm olan kısım kolonlardır. Çoğu eski yapıda kolonların malzemeden kar etmek amacıyla ince yapılması, eksik yapılması ve kalitesinin düşük tutulması gibi doğru olmayan işlemler uygulandığı görülmektedir. Bu yapılar maalesef bir deprem esnasında can ve mal kayıplarına sebebiyet vermektedir.

Villanızda Su Yalıtımına Dikkat Ediliyor mu?

Bir yapının depreme dayanıklı olması için ve yapının uzun yıllar sağlamlığını korumak için en önemli faktörlerden bir tanesi kuşkusuz ki nem ve suya karşı korunaklı olmasıdır. Doğru bir biçimde hazırlanan su izolasyon sistemi, binaları depreme karşı korumak için gereken belli başlı kriterlerden birisidir.

Villanızın Hasar Raporu Var mı?

Hâlihazırda inşa edilmiş olan bir villa için potansiyel alıcıysanız araştırdığınız villanın daha önce bir deprem tehlikesi geçirip geçirmediğini araştırmanız gerekmektedir. Eğer bu villa bir deprem tehlikesi geçirmişse söz konusu villa için deprem hasar raporum almak önemlidir. Alacağınız bu rapor ile almayı düşündüğünüz villanın ne durumda olduğunu, bakıma ihtiyacı olup olmadığını, varsa size ne kadar bir masraf yaratacağı ve en önemlisi bundan sonraki tehlikeli durumlarda yıkılma riski ile karşı karşıya kalıp kalınmayacağını araştırmanız önem arz etmektedir.

Villanız Dayanıklılık Testinden Geçmiş mi?

Bir villa satın almadan önce yapının depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığı hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Bunun için bakmanız gereken kriterler bu villaya ait deprem dayanıklılık testlerinden geçmiş olduğunu dair belgelerdir. Bu belgelerde yine bakmanız gereken villanın sağlamlık kontrollerin yapılmış olması ve bunun sonucunda dayanıklı olup olmadığı konusunda bilirkişiler tarafından verilmiş raporlardır. Yetkili mercilerce yapılan kontroller ve testler, içinde yaşanılan villanın ve diğer alanların güvenli olup olmadığına hayati önem taşıyan sonuçlar ortaya koymaktadır.

Villanız İçin Detaylı Bir Gözlem Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Depreme dayanıklı villa tespiti konusunda kullanabileceğiniz bir diğer kontrol ise gözlem yapmaktır. Bir villaya dışarıdan baktığınız zaman gözlemleyeceğiniz tek şey villanın dışarıdan nasıl güzel gözüktüğü ve içinin ya da havuzun ne kadar lüks olduğu olmamalıdır. Bunlardan önce içinde yaşayacağınız villanın altyapısını incelemek deprem dayanıklılığına dair bazı ipuçları elde etmenize katkı sağlayacaktır. Villayı gözlemlerken göreceğiniz bir çatlak ya da çıkıntı gibi dış cephe problemleri ya da kolonların görünümünde bir eksiklik durumu sizlere villanın dayanıklılığı hakkında fikir sahibi olmanıza katkı sağlayacaktır.

Lütfen aklınıza takılan her türlü soruyu sormaktan çekinmeyiniz.

Saygılarımızla.
İdris YAĞMAHAN / Mimar

Ofis: +90 (216) 614 04 34 (pbx)
GSM & Whatsapp: +90 (505) 507 04 18

Tüm modellerimizi **www.e-villaproje.com** sitemizden inceleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

SerVilla: Depreme Dayanıklı Çelik Binalar Teşvik Edilmeli

SerVilla: Depreme Dayanıklı Çelik Binalar Teş...

Türkiye, yılda 6 milyon ton çelik üretim fazlası olan ve büyük bir kısmı deprem kuşağında bulunan bir ülke. Bu nedenle, deprem riski taşıyan bölgelerde çelik konstrüksiyonlu binaların devlet desteğiyle teşvik edilmesi gerektiği vurgulanıyor. SerVilla Çelik Villa sistemleri yönetim kurulu başkanı Mimar İdris YAĞMAHAN, depremin en sık yaşandığı Japonya, ABD ve İran gibi ülkelerde yüksek katlı […]

Ahşap Yapıların Avantajları Nelerdir Ahşap Ev Villa

Ahşap Yapıların Avantajları Nelerdir Ahşap Ev...

Son 50-60 yıldır Türkiye’de ahşabın yapılarda kullanılması unutturulmaya çalışılmaktadır. Türkiye’de yapıların %95’i betonarme iken, Almanya’da %23’ü, Fransa’da %17’i betonarme yapılardır. Gelişmiş ülkelerin hiç birinde Türkiye’deki kadar betonlaşma ile karşılaşılmamaktadır. Amerika’da konutların %90’i, Kalifornia’da ise %99’u ahşap malzemeden yapılmıştır. Bir tuğla duvar 250/350 kg/metrekare iken, bir ahşap duvar 25-35 kg/metrekaredir. Ahşap, betonarme yapıya göre on kat […]

Bunları Bilmeden Arazi / Tarla / Arsa Almayın!!!

Bunları Bilmeden Arazi / Tarla / Arsa Almayın...

BUNLARI BİLMEDEN ARAZİ – TARLA – ARSA ALMAYIN 1. Tarla eğer 5.000 metrekareden küçük ise yasal olarak ev yapamazsınız. 2. Tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine ev yapamazsınız. 3. Tarlanın büyüklüğü 5.000 metrekare üzerinde ise yapacak olduğunuz evin toplam metrajı yani bağımsız bölümün alanı ekstra olarak kabul edilir. Yani, eğer 150 […]